Kada kuhate bešamel po receptu, nakon što ste dodali svo mlijeko i smjesa se krčkala oko 5 minuta, umak se neće zgusnuti. Što napraviti kada se bešamel umak neće zgusnuti? Dobra vijest je da su bešamel umaci vrlo stabilni i da ih je lako popraviti ako stvari krenu po zlu. Pogledajte kako zgusnuti bešamel umak.
Prvi način kako zgusnuti bešamel umak je sljedeći. Zakuhajte još malo brašna s maslacem u posebnoj posudi kuhajući jednake dijelove maslaca i brašna na srednje jakoj vatri dok ne dobiju žutu boju. Umutite u rijetki umak. Zakuhajte i miješajte 5 minuta dok umak ne postigne željenu gustoću.
Kako bi vam bešamel bio gušći bez dodavanja brašna, smanjite vatru i kuhajte umak uz miješanje. To omogućuje isparavanje kako bi se smanjio i zgusnuo umak, iako će za to trebati puno više vremena.
Sada znate kako dobiti savršenu konzistenciju za svoj bešamel umak, odnosno kako zgusnuti bešamel umak. Bešamel umak isprobajte u receptu ili ga pretvorite u umak od sira dodavanjem malo vašeg omiljenog sira. Također možete zamrznuti svoj bešamel umak, tako da ga uvijek imate pri ruci.