Smrznuti bijeli luk se može jako dobro iskoristiti za juhe i variva, a ako se još niste suočili s time kako ga zamrznuti, evo dva načina na koje to možete učiniti.
Pogledajte bijeli luk koji imate kod kuće i maknite sve one koji se više ne čine dobrima. Zatim preostali bijeli luk ogulite i nasjeckajte ili narežite na male komadiće. Bijeli luk nije potrebno blanširati prije samog zamrzavanja.
Prvi način kako možete zamrznuti bijeli luk je da ga stavite u vrećicu za zamrzavanje s patentnim zatvaračem. Možete ga izravnati u vrećici kako bi si kasnije olakšali s lomljenjem dijelova koji će vam zatrebati za izradu nekog jela. Istisnite obavezno sav zrak iz vrećice.
Drugi način kako možete zamrznuti bijeli luk je da ga rasporedite na lim za pečenje. Potom ovako raspoređen luk zajedno s limom stavite u zamrzivač na oko sat vremena ili sve dok se bijeli luk ne smrzne.
Zatim bijeli luk s lima premjestite u vrećicu s zatvaračem i opet obavezno istisnite zrak. Preporučuje se da smrznuti luk i povrće općenito iskoristite unutar 8 mjeseci za njegovu najbolju kvalitetu.