Izaberite jestivo cvijeće i ušećerite ga na jednostavan način. Kako ušećeriti cvijeće?
Za šećenje cvijeća birajte jestivo cvijeće s tankim laticama. Najbolje su ljubičice i maćuhice. Ostale opcije uključuju cvjetove trešnje, nasturcije, neven i boražinu. Ujutro uberite cvijet za manji rizik od uvenuća. Odaberite cvjetove koji su potpuno otvoreni, ali ne venu, za najbolji okus.
Jestivo cvijeće s debelim laticama ili laticama koje rastu u grudicama možda neće stvrdnuti u krute oblike. Mogu se pošećeriti za sljedeći dan, ali neće dugo trajati. To uključuje karanfile, maslačak, ruže, crvenu djetelinu i jorgovan.
Nikada nemojte koristiti cvijeće koje je bilo u kontaktu s pesticidima, koje je raslo uz cestu ili koje ima očita oštećenja.
Protresite ih kako biste uklonili višak prljavštine ili insekata. Škarama odrežite gorke stabljike. Uklonite prašnike pincetom, a zatim operite pod mlazom vode. Ocijedite i ostavite da se osuši na papirnatim ručnicima na toplom mjestu daleko od izravnog sunčevog svjetla.
Po želji, možete lagano rastaviti latice cvijeća i pošećeriti ih pojedinačno. Lakše je raditi s pojedinačnim laticama nego s punim cvjetovima, posebno za cvijeće s nakupinama latica.
Pripremite glazuru od bjelanjaka za ušećeriti cvijeće. Istucite jedan bjelanjak vilicom dok ne postane pjenasto, otprilike jednu minutu. Ako je gust i težak za četkanje, dodajte malu žlicu vode.
Svaki cvijet premažite tankim slojem bjelanjaka. Držite rub cvijeta ili latice pincetom. Upotrijebite novi kist, koji se nikada nije koristio ni za što osim za hranu. Upotrijebite malu četkicu kako biste izbjegli kidanje latica.
Ako je jaje pregusto za lako premazati, umiješajte nekoliko kapi vode.
Svaki cvijet pospite finim šećerom. Žlicom pospite super fini granulirani šećer s obje strane cvijeta. Nakon što pokrijete, lagano tapkajte po cvijetu kako biste uklonili višak šećera. Trebao bi ostati fini sloj, ispod kojeg je vidljiva boja cvijeta.
Pustite da se osuši preko noći. Stavite cvijeće na rešetku ili lim za kolačiće prekriven voštanim papirom. Ostavite da se osuši na sobnoj temperaturi dok se baza potpuno ne osuši, a cvijet krut. To traje između 12 i 36 sati. Zašećereni cvjetovi bit će lomljivi, stoga budite oprezni pri rukovanju s njima.
Ako vaša pećnica ima kontrolnu lampicu, možete ostaviti pećnicu "isključenu" i držati cvijeće u zatvorenom prostoru 8 sati. Alternativno, postavite bilo koju pećnicu na najnižu postavku ,ne više od 90ºC i ostavite s odškrinutim vratima nekoliko sati, često provjeravajući da ne zagori.
Čuvajte cvijeće u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi dalje od izravnog sunčevog svjetla. Odvojite slojeve papirnatim ručnicima ili maramicom.
Cvjetovi s tankim laticama koji su se potpuno osušili trebali bi na ovaj način trajati nekoliko tjedana ili mjeseci. Cvjetovi s debelim laticama mogu trajati samo nekoliko dana.