Kiseljenje kupusa /

Kiseli kupus tradicionalno zimsko jelo - kako pravilno ukiseliti kupus

Kiseli kupus je tradicionalno zimsko jelo i jedna od najfinijih zimskih delicija. Kako pravilno ukiseliti kupus?

31.10.2021.
15:29
VOYO logo

Stigli su hladniji jesenski dani i pravo je vrijeme da se krene u tradicionalnu akciju kiseljenja kupusa.

Kupus ovih dostiže stadij potpune zrelosti pa je nakon branja čvrste glavice kupusa najprije potrebno očistiti od oštećenih listova. Također važan korak kod kiseljenja je izdubljivanje korijena. Taj se postupak vrši oštrim nožem. Kada je korijen izdubljen, tada izdubljeni dio kupusa napunimo solju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je važno da dno bačve u kojoj će se kupus kiseliti posipamo solju, a u prazan prostor između glavica kupusa ubacujemo četvrtine ili komadiće kupusa. Jedna od opcija je i ribanje kupusa za kiseljenja, soljenje i punjenje plastičnih vreća izribanim kupusom. Važno je napomenuti da se vreće obavezno moraju čvrsto zatvoriti i izbušiti. Na taj način također se može ispuniti prostor između glavica kupusa.

Kada je napokon sav kupus poslagan, bitno je da još malo posolimo sadržaj koji je u bačvi te u konačnici ulijemo količinu vode koja će prekriti sav kupus u vodi. U procesu kiseljenja kupusa će vam pomoći utezi kao što su kamenje, boce ili vrećice s vodom. Prije stavljanja utega preporučljivo je staviti plastični ili drveni pritiskivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces kiseljenja kupusa prekontroliramo za nekoliko dana te ulijemo dodatnu količinu vode ukoliko je potrebno. Sljedećih nekoliko dana sakupljamo pjenu koje se nakuplja na površini vode. Mogu se i oprati utezi. Kupus se tako može kiseliti sve do proljeća kada postaje najfiniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo