Tostiranje badema traje samo nekoliko minuta, ali rezultira intenzitetom okusa i arome koji poboljšava gotovo svaki recept ili upotrebu, uključujući i međuobrok iz ruke.
Istim metodama možete prepeći cijele, narezane ili nasjeckane bademe, ali uz skraćeno vrijeme kuhanja za izrezane, koji se lakše peku. Ako nakon tostiranja želite skinuti kožicu s cijelih badema, utrljajte bademe između dvije kuhinjske krpe. Koža će odmah sići. Za najbolje rezultate, tostirajte cijele bademe prije nego ih narežete na manje komade za upotrebu u receptu.
Tostiranje badema na tavi
Rasporedite bademe u jednom sloju u suho lijevano željezo ili tešku tavu od nehrđajućeg čelika. Zagrijte ih na umjerenoj vatri, često ih miješajući ili bacajući, dok ne dobiju zlatno smeđu boju i počnu mirisati orašasto. Cijelim bademima trebalo bi proći otprilike tri do pet minuta. Pažljivo ih promatrajte dok prženi orasi na tavici lako izgore na mjestima koja su u dodiru s tavom. Također nastavljaju tamniti nekoliko minuta nakon što ih skinete s vatre, pa ih izvadite iz vruće posude da se ohlade.
Tostiranje badema u pećnici
Zagrijte pećnicu na 350 F. Bademe rasporedite u jednom sloju na obloženi lim za kolače obložen papirom za pečenje. Tostirajte ih pet do 10 minuta, protresite tavu nekoliko puta kako biste preraspodijelili orahe kako bi ravnomjerno porumenili. Izvadite ih iz pećnice čim postanu zlatnosmeđe i aromatične te ih prenesite (jednostavno podignite pek papir) na dasku za rezanje ili u posudu da se ohlade.
Tostiranje badema u mikrovalnoj
Mikrovalna pećnica radi za tostiranje manjih količina, poput 1/2 šalice badema. Rasporedite orahe u jednom sloju na tanjur za mikrovalnu pećnicu obložen papirnatim ubrusom. Možete preliti oko 1/2 žličice otopljenog maslaca ili biljnog ulja po bademima kako biste posmeđili.
Sve ih ravnomjerno premažite, a zatim ih rasporedite natrag u jedan sloj. Također možete preskočiti dodanu masnoću i prepeći ih glatko, iako ovom metodom neće postati zlatno smeđe.
Kuhajte orahe na velikoj snazi jednu minutu; promiješajte i kuhajte dodatnu minutu. Nastavite miješati i kuhati u intervalima od jedne minute dok orasi ne postanu zlatno smeđi i mirisni. Može potrajati ukupno tri do pet minuta, ovisno o snazi vaše mikrovalne pećnice.