Branje biljaka maslačka tijekom njegove vegetacije osigurava dobar čaj, zelje za salatu, vino i još mnogo toga. Ova trava odnosno korov prepun je vitamina C, A i K, plus kalija i snažnih antioksidansa. Pripazite je li vaša berba maslačka bez herbicida i pesticida i uvijek u potpunosti operite sve dijelove biljke, kako bi ste isprali moguće herbicide.
Čistim škarama otkinite lišće i cvijeće maslačka prilikom branja. Zadržite dio stabljike na cvjetovima maslačka kako biste ih mogli držati u vodi. Izbjegavajte područja s velikim prometom kada berete biljke maslačka, osobito one koje posjećuju životinje. Maslačak uvijek dobro operite nakon branja. Kako bi vaš maslačak ostao svjež, čuvajte ga u plastičnim vrećicama u hladnjaku ili u lagano navlaženom ručniku, ili ako ih želite spremati sušene, pročitajte slijedeći korak za kako sušiti maslačak. Vrlo jednostavan način sušenja maslačka.
Možete maslačak sušiti u sušilici tijekom cijele sezone. Nakon što dobijete puno osušenih listova maslačka , lagano ih zdrobite na male komadiće i dodajte u mješavine začinskog čaja, pospite juhe i variva i istresite izravno u salate.