Kad spremate lignje možete kupiti one koje trebate sami očistiti ili već očišćene. Također za pripremu lignji možete koristiti svježe ili smrznute. Osim lignja na žaru, prženih, punjenih ili na pariški možete ih dodati u razna rižota, variva, tjestenine, salate ili ih čak možete jesti i kao dodatak na pizzi.
Kako bi pripremili rižoto s lignjama bit će vam potrebno:
- 1 kg očišćenih lignji
- maslinovo ulje
- malo svježeg origana
- malo svježeg ružmarina
- 2 mljevena češnja češnjaka
- litra ribljeg temeljca
- riža
- suho bijelo vino
- svježi peršin
- malo soka od limuna
Upute za pripremu rižota s lignjama:
Osušite lignje, a zatim izrežite po dužini i posolite i popaprite.
Zagrijte 1 žličicu ulja u tavi s neprijanjajućim premazom dok se ne zagrije, ali ne počne dimiti, zatim kuhajte origano, ružmarin i 1 žličicu češnjaka, miješajući dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte trakice i pipke lignje i pirjajte uz stalno miješanje dok ne postane neprozirno i ne uvijeno, oko 1 minutu. Premjestite u sito postavljeno iznad zdjele da skupite sok koji lignje ispuštaju.
Pomiješajte sok od lignji iz zdjele s ribljim temeljcem u loncu i pustite da zavrije. Posolite i pustite da lagano kuha.
Zagrijte preostale 2 žličice ulja u velikom teškom loncu na umjerenoj vatri dok se ne zagrije, ali ne počne dimiti, a zatim kuhajte preostali češnjak, često miješajući 2 do 3 minute. Umiješajte rižu i kuhajte uz stalno miješanje dok riža ne postane prozirna, 4 do 5 minuta. Dodajte vino i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne upije. Umiješajte 1 šalicu mješavine ključale juhe i kuhajte na jakoj vatri, često miješajući, dok se juha ne upije. Nastavite kuhati na jakoj vatri i dodajte temeljac, 1/2 šalice u isto vrijeme, često miješajući i pustite da se svaki dodatak upije prije dodavanja sljedećeg, dok riža ne bude mekana, ali još uvijek al dente i kremasta, ukupno 18 do 20 minuta.
Umiješajte lignje i peršin i kuhajte dok se ne zagriju, oko minute. Dodajte limunov sok, sol i papar po ukusu.