Kao i većina povrća, cvjetača se može lako i brzo smrznuti. Međutim, ako se cvjetača smrzne sirova, njen okus, tekstura i nutritivna vrijednost se pogoršava. Stoga je potrebno blanširati cvjetaču prije zamrzavanja. Saznajte kako spremiti cvjetaču za zimu.
Prvi korak načina kako spremiti cvjetaču za zimu je blanširanje. Za blanširanje cvjetače zakuhajte posudu s vodom. Pripremite zdjelu s ledenom vodom i pleh obložen kuhinjskim papirom. Cvjetaču stavite u kipuću vodu i blanširajte oko 2 minute, ovisno o veličini. Zatim izvadite cvjetaču iz kipuće vode i uronite u posudu s ledenom vodom. Ostavite da odstoji onoliko koliko je cvjetača bila u kipućoj vodi, a zatim ocijedite i rasporedite cvjetaču po obloženom plehu.
Sljedeći kroak načina kako spremiti cvjetaču za zimu je slaganje na pleh. Nakon što se cvjetača ocijedi i osuši, stavite ju na pladanj i zamrznite dok ne postane čvrsta. Zatim cvjetaču prememjestite u vrećicu za zamrzivanje osiguravajući da uklonite višak zraka prije zatvaranja. Ovaj način kako spremiti cvjetaču za zimu će održati cvjetaču svježom 6 mjeseci.