Rižoto i nije tako komplicirano jelo, ima mnogo mjesta za eksperimentiranje sa začinima, sve dok se poštuju osnovna pravila prilikom pripreme rižota; a to je da ne treba žuriti i da treba biti strpljiv .
U prilogu je recept kako skuhati rižoto s kojim će te ostaviti bez riječi bilo koju osobu koja vam dođe u goste.
Sastojci potrebni za pripremu rižota:
- riža
- mala posudica češnjaka
- mala posudica luka
- gljive
- sol
- papar
- timjan
- čaša bijelog vina
- parmezan
- pileći temeljac
- ulje
- maslac
- češnjak
Kako skuhati rižoto:
Postavite lonac na plin, upalite plin, te u njega ulijte pileći temeljac.
Važno – 1 šalica riže ide na 1 šalicu pilećeg temeljca.
Pričekajte da temeljac krene ključati, vrlo je važno da se ne dodaje hladan temeljac u rižu, inače nećemo dobiti željenu kremastu teksturu.
Pripremite visoku posudu za rižu (prilikom kuhanja riža poveća svoj volumen čak do 2 puta) kako Vam ne bi riža iskipila van iz posude tokom kuhanja.
Kada temeljac dođe to točke ključanja, skinite ga sa vatre a na plin stavite posudu za rižu, pazite da Vam se temeljac u međuvremenu ne ohladi. Vatru lagano smanjite kako ne bi bila prejaka.
U lonac ulijte ulje, te kada se ulje zagrije ubacite luk koji se prije nasjeckali, miješajte cijelo vrijeme.
Kada luk dobije blago zlatnu boju, ubacite nasjeckane gljive pa maslac, te ponovno miješajte sve dok se gljive ne skuhaju
Kada se gljive skuhaju, ubacite sol, papar, timjan i češnjak, sve dobro izmiješajte.
Sada dodajte rižu i ponovno sve izmiješajte dok riža ne bude u potpunosti prekrivena sa smjesom gljiva i začina.
Malo zapržite rižu (1-2 minute), ali pazite da Vam ne zagori.
Dodajte čašu bijelog vina, no ako ne želite dodavati alkohol, bijelo vino možete zamijeniti za sok od limuna.
Kada se vino skuhalo (par minuta), dodajte pileći temeljac, treba se dodati temeljca taman da može prekriti rižu, miješajte cijelo vrijeme.
Dodavajte temeljca malo po malo sve dok riža ne bude ala dente, za što je potrebno 15 do 20 minuta vremena.
Kada tekstura bude kremasta, rižoto je gotov
Provjera – Prođite kuhačom kroz rižoto, ako se sporo vraća nazad, znači da je kuhan.
Dodajte malo naribanog parmezana i dobro promiješajte.
I to je to, vaš rižoto je spreman za serviranje na tanjur, dobar tek.