Potrebni sastojci za domaće njoke su 1 kila krumpira, sol, jaje i višenamjensko brašno. Započnite tako što skuhate krumpir ne guleći koru i pazite da ga ne prekuhate. Kada je krumpir skuhan, izvadite ga iz posude, ocijedite od vode i sačekajte da se rashlade.
Kada se krumpiri ohlade, ogulite koru i protisnite ih te proširite po stolu i posolite. Ostavite 15 – 25 minuta da se rashladi i osuši. Kada se krumpir rashladio, prolijte jedno istučeno jaje i dodajte šalicu brašna. Sve skupa izmijesite polagano dodavajući brašno.
Pripazite da ne dodate previše brašna jer njoki budu suhi. Kada izmijesite prerežite masu nekoliko jednakih dijelova. Tijesto bi trebalo imati rupice. Svaki dio oblikujte u dugački valjak debljine hrenovke. Odrežite na komade od 1 do 2 cm duljine, kako želite. Sve komadiće stavite na dasku koju ste prekrili brašnom.
Sada kada su njoki izrezani možemo naučiti kako skuhati njoke. Trebat će vam veliki lonac koji napunite vodom, posolite i stavite na vatru. Kada voda prokuha, polagano ubacujte njoke u lonac. Kad ubacite sve njoke koje želite skuhati, sačekajte da voda zakipi.
Njoke ostavite kuhati dok se ne podignu na površinu. Izvadite i iscijedite iz vode. Njoki su spremni za serviranje. Sada kada znate kako skuhati njoke možete početi eksperimentirati sa raznim umacima i prilozima. Dobar tek!