Juneća juha s povrćem i sporo kuhanim komadima junetine, krumpira i povrća koji se tope u ustima i kuhaju se u slanoj juhi s dodatkom začina. Svidjet će vam se kako je juha prema ovom receptu za juneću juhu malo zgusnuta pa je poput umaka i ima dodatni okus zbog tajnog sastojka!
Sastojci za juhu od junetine:
- 1,5 žlica maslinovog ulja
- 500 g junećeg mesa za pirjanje, izrezanog na kockice
- pola žličice soli i papra
- 1 glavica luka, nasjeckana
- 3 češnjaka, mljevena
- 2 celera, narezana na ploške
- 3 mrkve, narezane na ploške
- 4 žlice brašna
- 625 ml goveđe juhe/temeljca s niskim sadržajem natrija
- 375 ml suhog crnog vina
- 375 ml vode
- 2 žlice paste od rajčice
- 2 lista lovora
- 1 žličica osušene majčine dušice
- 1 šalica smrznutog graška
- 2 krumpira, narezana na kockice
Kako skuhati juhu od junetine?
Zagrijte 1 žlicu ulja dok se ne zagrije u velikom loncu na jakoj vatri. Osušite junetinu papirnatim ručnicima, a zatim je pospite solju i paprom. Junetinu pecite u 2 ili 3 serije, dodajući još ulja ako je potrebno. Izvadite pečenu junetinu u zdjelu.
Ako lonac izgleda suho, dodajte još malo ulja. Dodajte češnjak i luk, kuhajte 2 minute. Dodajte mrkvu i celer, kuhajte 2 minute ili dok luk ne postane proziran. Umiješajte brašno, pa uz stalno miješanje polako ulijevajte goveđu juhu. Dodajte pivo, vodu, pastu od rajčice, lovor i timijan, dobro promiješajte. Zatim vratite govedinu.
Kako biste skuhali juhu od junetine poklopite, podesite toplinu na srednje nisku da lagano mjehuri. Pirjajte 1 sat i 15 minuta ili dok govedina ne omekša. Dodajte krumpir i grašak, pirjajte još 20 minuta bez poklopca. Zadnjih 5 minuta dodajte kuhane gljive. Juha je gotova kada je krumpir kuhan, a govedina vrlo mekana. Posolite i popaprite po ukusu. Podijelite u zdjelice. Po želji pospite peršinom i poslužite s hrskavim kruhom. Od sada ste sigurni kako skuhati juhu od junetine.