Prilikom kuhanja jaja, uvijek vam puknu? Niste sigurni kako skuhati jaja da ne puknu ? Ne brinite, i prilogu ćemo Vam objasniti korak po korak.
Jaja su uz meso i ribu, jedna od osnovnih namirnica bogatih bjelančevinama. Jaja mogu biti izbor za sve obroke u danu, a mogućnost njihove pripreme je vrlo široka.
Jaja imaju široku primjenu u kulinarstvu, zbog svoje velike hranjive vrijednosti kao i zbog velikog broja raznovrsnih jela koja se mogu pripremiti od njih. Zbog velikog sadržaja bjelančevina i proteina, jaja se svrstavaju u istu kategoriju kao i meso unutar piramide prehrane. Vrlo su popularna kod ljudi koji se bave sportom, rekreativno ili profesionalno.
Jaja se koriste u jako puno jela, neka od njih su : kuhana jaja, jaje na oko, omlet, kajgana, te su večinom neizbježna u pripremi kolača.
Mi ćemo Vam sada otkriti jedan način pripreme jaja, a to su kuhana jaja, i to način kako skuhati jaja a da ne puknu.
Kako skuhati jaja da ne puknu:
• Pripremite dovoljno velik lonac za kuhanje jaja (ako kuhate veći broj jaja, uzmite veći lonac).
• Ubacite jaja u lonac , te nalijte vode toliko da voda bude 1 centimetar iznad jaja.
• Upalite plin te pričekajte dok voda ne krene ključati, također prekrijte lonac sa poklopcem
• Kada voda krene ključati, kuhajte ih još otprilike 1 minutu, te isključite plin. Ostavite jaja u vodi oko 12 minuta ( ovisno o veličini jaja oduzmite ili dodajte par minuta, 12 minuta je za velika jaja).
• Nakon 12 minuta izvadite jaja iz vode u kojoj su se kuhala te ih ubacite u hladnu vodu (možete ubaciti i led u hladnu vodu), te ih ostavite 5 minuta u toj hladnoj vodi.
• Nakon 5 minuta izvadite jaja iz hladne vode te ih odljuštite od njihove ljuske, možete lagano tuckati jajetom od stol ili žlicom od jaje kako bi Vam bilo lakše očistiti jaja odnosno skinuti ljusku sa jaja.
• I to je način kako skuhati jaja da ne puknu, vaša jaja su spremna za serviranje i jelo, dobar tek.