Najlakše je kupiti gotovi acidofil, ali domaći acidofil je najbolji acidofil. Uz pomoć recepta napravite sami acidofil od provjerenih sastojaka.
Kako se radi domaći acidofil? Za pripremu domaćeg acidolfila potrebni su sljedeći sastojci:
- pola litre mlijeka
- staklenka
Kako se radi acidofil:
Za početak stavite ½ žličice zrna jogurta u staklenku. Dodajte pola litre mlijeka i ostavite na radnoj površini 18-24 sata da fermentira. Pretvara se u acidofil kada se mlijeko zgusne. Možda je stvrdnuo i odvojio se, s formiranjem džepova sirutke - to je sasvim normalno.
Kada se stegne, ako ga ne možete odmah procijediti, stavite ga u hladnjak da zaustavi daljnju fermentaciju jer okus može postati prilično jak - možete ga procijediti bilo kada u sljedećih 48 sati. Procijedite acidofil kroz sito ili lijevak za cijeđenje u svoj vrč ili bocu. Zrna su prilično robusna i izdržat će lagano miješanje.
Možete acidofil odmah popiti ili ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko sati kako bi okus bio jači. U acedofil možete dodati i malo limunovog soka ili koricu limuna za aromatizaciju.
Na kraju isperite staklenku, vratite zrna, ponovno napunite mlijekom i ostavite na sobnoj temperaturi da se još malo kuha.