Valjušci od krumpira odličan su izbor za prilog. Najbolji su kada su domaći i svježi. Njihova izrada nije zahtjevna i gotovi su za samo 15-ak minuta.
Valjušci od krumpira sastojci:
- 1 1/2 kg brašna
- 2 kg krumpira
- 2 žlice masti
- 2-3 jaja
- 2 žlice masti
- sol
- krušne mrvice
Valjušci od krumpira priprema:
Krumpir skuhajte i ogulite te zgnječite s vilicom. Tek tada dodajte brašno, mast, sol, jaja i zamijesite glatko tijesto.
Tijesto ne smije biti niti pretvrdo ni premekano. Kada završite s pripremom tijesta režite ga na male koemade i dlanom napravite rezance.
Valjuške od krumpira zakuhajte u kipuću slanu vodu da prokuha sve zajedno.
Kada se skuhaju valjuške procjedite i stavite u staklenu posudu. Zasebno na masti kratko dinstajte krušne mrvice i prelijte ih preko valjški od krumpira.