Sam čin pravljenja tijesta i razvlačenja na stroju za tjesteninu zabava je za cijelu obitelj. Pogledajte kako se rade domaći rezanci.
Sastojci:
- 350 g brašna
- 3 jaja (sobne temperature)
- prstohvat soli
Kako se rade domaći rezanci?
Pomiješajte sve sastojke i oblikujte kuglu. Zamotajte kuglu tijesta u plastiku i ostavite 20 minuta na radnoj površini. U međuvremenu stavite lonac s vodom na štednjak da zavrije jer ćete tjesteninu htjeti skuhati ubrzo nakon što je napravite, inače će se osušiti.
Postavite svoj stroj za tjesteninu, pričvrstite ga na stol, radnu površinu ili čvrstu dasku za rezanje. Okrenite kotačić na najširi položaj. Tijesto za tjesteninu podijelite na četiri dijela.
Počevši od jedne od kraćih stranica pravokutnika, provucite ga kroz valjke. Nakon što tijesto izađe iz drugog kraja, presavijte jednu stranu dijela u sredinu, zatim preklopite drugu stranu preko toga da formirate tri sloja, kao da savijate poslovno pismo, lagano pritiskajući gornji dio komad tijesta za zatvaranje.
Kada komad tijesta presavijete i razvaljate pet puta, počnite ga razvaljati tanje, okretanjem kotačića na sljedeću najužu postavku. Provucite tjesteninu kroz stroj. Ponavljate dok ne dobijete željenu debljinu rezanaca.
Pričvrstite nastavak za rezanje rezanaca na stroj za tjesteninu prema uputama u priručniku. Zatim stavite tanko razvaljani list tjestenine u nastavak za rezanje, uhvatite rezance tako što ćete ih prebaciti preko ruku dok se izvlače iz stroja. To je jedan od načina kako se rade domaći rezanci.