Sušeni vrganji pripremaju se tako da se svježe ubrane gljive režu na tanke komade, a zatim se suše, obično na suncu. Sušenjem se uklanja većina vode iz gljiva, što produžava njihov rok trajanja. Sušeni vrganji imaju znatno dulji rok trajanja u usporedbi sa svježim gljivama. Važno je čuvati ih na suhom mjestu, zaštićene od vlage i svjetla, kako bi se očuvala njihova kvaliteta.
Sušeni vrganji mogu se koristiti u raznim receptima, kao što su umaci, juhe, rižota, tjestenina i mnoga druga jela. Prije uporabe, obično se drže u vodi ili u drugoj tekućini kako bi se rehidrirali i omekšali prije dodavanja u jelo. Voda u kojoj su se osušeni vrganji natapali također može postati bogat temeljac ili baza za umak.
Sušeni vrganji nisu samo ukusni, već i hranjivo bogati sastojak koji donosi brojne koristi organizmu. Njihova koncentracija hranjivih tvari čini ih izvrsnim dodatkom raznovrsne prehrane. Sušeni vrganji su izvor proteina, važnih za izgradnju i obnovu tkiva u tijelu. Proteini igraju ključnu ulogu u održavanju mišićne mase i jačanju imunološkog sustava. Osim proteina, sadrže i vlaka, minerale i vitamine.