Mahune s vrhnjem su brz i zdrav obrok, idealan za one trenutke kada želite pripremiti nešto ukusno, ali nemate puno vremena za kuhanje.
Sastojci:
400 g svježih mahuna
2 žlice maslaca
1 luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka
200 ml vrhnja za kuhanje
Sol i papar po ukusu
Za pripremu dinstanih mahuna s vrhnjem, u prvom koraku operite mahune pod tekućom vodom te im odstranite krajeve i vlaknaste niti s obje strane. Zatim ih narežite na manje komade, duljine oko pet centimetara..
U sljedećem koraku u velikoj tavi zagrijte maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast. Pazite da ne pregori češnjak jer će inače dobiti gorak okus.
Ubacite narezane mahune u tavu sa prženim lukom i češnjakom. Promiješajte sve sastojke kako bi se dobro sjedinili. Dinstajte mahune tri do četiri minute dok ne omekšaju, ali pazite da ostanu hrskave, odnosno pretvrde.
Sada dodajte vrhnje u tavu s mahunama. Lagano promiješajte kako bi se svi sastojci obavili kremastim vrhnjem. Pustite da se kuha još dvije do tri minute kako bi se okusi proželi.
Po vašem ukusu posolite i popaprite dinstane mahune s vrhnjem. Ako želite, možete dodati i druge začine po svom izboru kako biste naglasili okuse.