Vrhnje za kuhanje je mliječni proizvod koji se često koristi u kuhinji kao sastojak za razne umake i juhe. Ono se odlikuje visokim postotkom mliječne masti, što mu daje bogat i kremasti okus, te ga zbog toga koriste mnogi kuhari kako bi poboljšali teksturu i okus svojih jela.
Za pripremu umaka za njoke od vrhnja, potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 300 g njoka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žlica maslaca
- 1/2 glavice luka, sitno nasjeckanog
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
- Sol i papar po ukusu
Kada se priprema umak za njoke od vrhnja najprije u velikoj posudi zakuhajte vodu, dodajte sol i kuhajte njoke prema uputama na pakiranju. Dok se njoki kuhaju, pripremite umak. Na srednje jakoj vatri rastopite maslac u tavi. Dodajte luk i češnjak, te dinstajte dok ne postanu mekani i staklasti.
U tavi dodajte vrhnje za kuhanje, te kuhajte dok se umak ne zgusne. Začinite solju i paprom po ukusu. Kada su njoki gotovi, ocijedite ih i dodajte u tavu s umakom. Dobro promiješajte sve sastojke dok se njoki ne prekriju umakom. Dodajte nasjeckani peršin i promiješajte umak još jednom prije posluživanja. Umak od vrhnja za kuhanje već je gotov i spreman za posluživanje.