Paprikaš je tradicionalno jelo koje potječe iz Mađarske. To je zapravo gulaš s naglaskom na upotrebi paprike, što mu daje karakterističnu boju, okus i aromu. Paprikaš se obično priprema sa komadima mesa, poput svinjetine koji se kuhaju u bogatom umaku od luka, paprike, rajčice i drugih začina. Jelo se često poslužuje uz prilog poput tjestenine, palente ili kruha.
Sastojci za paprikaš od svinjetine su:
- 2 srednje žute glavice luka, sitno nasjeckane
- 2 rajčice, očišćene i narezane
- 2 kg narezane svinjetine
- 1 paprika, narezana na male komadiće
- 2 žlice svinjske masti
- 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 500 ml vode
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 3-4 žlice slatke paprike
- 1 i pol žličica morske soli
- 3 žlice univerzalnog brašna
- 180 grama kiselog vrhnja, sobne temperature
Pri pripremi svinjskog paprikaša, prvo zagrijte svinjsku mast u dubokoj posudi i pržite komade svinjetine sa svih strana. Premjestite svinjetinu na tanjur. Na istu masnoću dodajte luk i pržite dok ne postane zlatno smeđi. Ubacite češnjak i rajčice te pržite još 2-3 minute. Sklonite posudu s vatre i dodajte papriku, sol i papar. Vratite svinjetinu u posudu i ponovno je stavite na vatru. Ulijte vodu i pustite da prokuha. Pokrijte posudu, smanjite vatru na srednje nisku i kuhajte 40 minuta. Izvadite svinjetinu i premjestite je na tanjur.
Dok se svinjski paprikaš kuha, u posebnoj posudi umiješajte brašno u smjesu kiselog vrhnja dok ne dobijete glatku smjesu. Postupno umiješajte tu smjesu u umak, neprestano miješajući kako biste izbjegli grudice. Pustite da lagano kuha još nekoliko minuta dok se umak ne zgusne. Začinite solju i paprom prema svom ukusu. Vratite svinjetinu u umak i pirjajte dok se ne zagrije. Svinjski paprikaš je sada spreman za posluživanje. Uživajte u jelu!