Kuharica / Kako se priprema gratinirano povrće?

Image
Foto: Pixabay

Gratinirano povrće je ukusno jelo koje kombinira različite vrste povrća s kremastim umakom i hrskavom gornjom koricom od sira. Otkrijte kako se priprema gratinirano povrće.

3.8.2023.
13:06
Pixabay
VOYO logo

Gratinirano povrće je jako ukusna tehnika pripreme povrća što ga čini popularnim izborom za različite prigode. Saznajte kako se priprema gratinirano povrće.

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 3 pastrnjaka, oguliti i narezati na tanke ploške
  • 2 batata, oguljena i tanko narezane
  • 3 cikle, oguljene i tanko narezane
  • 150 g sira, isjeckanog
  • 200 g parmezana naribati i podijeliti na 3 dijela
  • 250 ml vrhnja
  • 1 žlica svježeg timijana
  • sol i papar po ukusu

Kako se priprema gratinirano povrće?

Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremljeno povrće narežite na tanke ploške. Možete koristiti ribež kako bi ploške bile što tanje i jednake debljine. Uzmite duboku tepsiju za pečenje i premažite je maslacem ili uljem kako bi se spriječilo da povrće zalijepi za dno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Složite prvi red narezanog pastrnjaka u tepsiju, posolite i popaprite po ukusu, te posipajte trećinu sira. Ponovite postupak za drugi red narezanog batata i dodajte drugu trećinu sira. Na kraju, složite treći red narezane cikle i dodajte zadnju trećinu sira.

U manjoj posudi, pomiješajte trećinu gustog vrhnja i trećinu naribanog parmezana, te polovicu svježeg timijana. Promiješajte i prelijte preko složenog povrća. Pokrijte tepsiju aluminijskom folijom i pecite gratinirano povrće u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tog vremena, uklonite foliju i pecite gratinirano povrće još 20-25 minuta ili dok povrće ne omekša i gornja kora postane zlatno smeđa i hrskava. Izvadite tepsiju iz pećnice i ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Ukrasite gratinirano povrće svježim timijanom prije posluživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo