Gratinirano povrće je jako ukusna tehnika pripreme povrća što ga čini popularnim izborom za različite prigode. Saznajte kako se priprema gratinirano povrće.
Sastojci:
- 3 pastrnjaka, oguliti i narezati na tanke ploške
- 2 batata, oguljena i tanko narezane
- 3 cikle, oguljene i tanko narezane
- 150 g sira, isjeckanog
- 200 g parmezana naribati i podijeliti na 3 dijela
- 250 ml vrhnja
- 1 žlica svježeg timijana
- sol i papar po ukusu
Kako se priprema gratinirano povrće?
Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremljeno povrće narežite na tanke ploške. Možete koristiti ribež kako bi ploške bile što tanje i jednake debljine. Uzmite duboku tepsiju za pečenje i premažite je maslacem ili uljem kako bi se spriječilo da povrće zalijepi za dno.
Složite prvi red narezanog pastrnjaka u tepsiju, posolite i popaprite po ukusu, te posipajte trećinu sira. Ponovite postupak za drugi red narezanog batata i dodajte drugu trećinu sira. Na kraju, složite treći red narezane cikle i dodajte zadnju trećinu sira.
U manjoj posudi, pomiješajte trećinu gustog vrhnja i trećinu naribanog parmezana, te polovicu svježeg timijana. Promiješajte i prelijte preko složenog povrća. Pokrijte tepsiju aluminijskom folijom i pecite gratinirano povrće u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta.
Nakon tog vremena, uklonite foliju i pecite gratinirano povrće još 20-25 minuta ili dok povrće ne omekša i gornja kora postane zlatno smeđa i hrskava. Izvadite tepsiju iz pećnice i ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Ukrasite gratinirano povrće svježim timijanom prije posluživanja.