Dinstani luk je ukusan i jednostavan priloga za različita jela, a priprema je vrlo jednostavna. Dinstanje je postupak kuhanja hrane na laganoj vatri dok se ne omekša i postane kremasta. Tijekom dinstanja, hrana se kuha u maloj količini masnoće, a povremeno se miješa kako bi se spriječilo da se hrana zapeče.
Za pripremu dinstanog luka kao prilog, prvo trebate oguliti i narezati luk na tanke ploške. Stavite malo masnoće u tavu i zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte luk u tavu i posolite ga po želji. Miješajte luk povremeno dok ne postane mekan i proziran, što obično traje oko 15-20 minuta. Ako primijetite da se luk brzo prži, smanjite vatru i dodajte još malo masnoće.
Nakon što je luk omekšao, možete ga dinstati još nekoliko minuta da dobije zlatnu boju i karamelizirani okus. Dinstani luk je odličan prilog uz različita jela, kao što su meso, riba, krumpir ili riža. Također se može koristiti kao dodatak umacima ili juhama kako bi im dodao bogat okus.