Jedan od načina pripreme gljiva je priprema gljiva na juhu. Osobito je ukusna krem juha od gljiva koju možete napraviti i sami kod kuće. Kako se pravi krem juha od gljiva?
Sastojci koji su potrebni za krem juhu od gljiva:
- 2 žlice maslaca
- 5 dkg narezanih svježih gljiva
- 1/4 šalice nasjeckanog luka
- 6 žlica brašna
- 1/2 žličice soli
- 1/8 žličice papra
- 1/2 litre temeljca
- 1 šalica vrhnja
U velikom loncu zagrijte maslac na srednje jakoj vatri, pa pirjajte gljive i luk dok ne omekšaju.
Pomiješajte brašno, sol, papar i 1 limenku juhe dok ne postane glatko. Umiješajte u smjesu od gljiva. Umiješajte preostalu limenku juhe.
Kuhajte i miješajte krem juhu od gljiva dok se ne zgusne, oko 2 minute. Smanjite toplinu i umiješajte vrhnje. Pirjajte bez poklopca krem juhu od gljiva dok se okusi ne prožmu, oko 15 minuta, povremeno miješajući.