U ovom receptu radit ćemo mljevenu ljutu papriku od čili papričica. Kada kupite mljevenu papriku u trgovini, ona s vremenom gubi svoj okus. Ulja koja paprici daju okus reagiraju sa toplinom u zraku te mljevena čili paprika izgubi svoju ljutinu. Zato je najbolje mljeti svoju papriku kako bi uvijek imali vlastitu svježu papriku u vašoj kuhinji. U nastavku donosimo kako se melje paprika.
Prije nego vam otkrijemo kako se melje paprika, bitno je pripremiti papriku. Prvo što trebate je osušiti čili papričice. Kada su čili papričice osušene, stavite ih u suhu tavu na umjerenu vatru i pržite oko 5 minuta, odnosno dok ne počnu puštati svoj miris. Izvadite ih iz tave i ostavite nekoliko minuta da se ohlade. Kada se papričice ohlade, uklonite im peteljku i sjemenke te ih narežite na sitne kolutiće.
No kako se melje paprika? Papriku je najbolje mljeti pomoću mužara. Ova metoda daje najbolji okus mljevenoj paprici jer nema nikakvih procesa gdje bi paprika mogla izgubiti okus. Natrgane čili papričice stavite u mužar, a zatim ih kružnim pokretima pritišćite uz stjenke i dno mužara. Nastavite s mljevenjem dok se čili paprika ne pretvori u grubi prah.
Drugi način kako se melje paprika je pomoću mlina za papar. Ova metoda vam omogućuje da prema potrebi napravite svježe mljevenu papriku u prahu. Narežite čili papričicu na što sitnije komade, pa ih stavite u prazan mlin za papar. Kad god vam zatreba čili u prahu, samo sameljite količinu koja vam je potrebna kao papar. Za kraj mljevene čili paprike premjestite u hermetički zatvorenu posudu. Spremite spremnik u hladan, tamni ormar ili u hladnjak.
Ovo su vrlo jednostavni načini kako se melje paprika te vas pozivamo da pokušate napraviti domaću mljevenu papriku.