U glinenoj posudi možete kuhati meso, ribu, povrće i žitarice. Osim toga, u glinenoj posudi možete pripremiti i juhe kruh pa čak i deserte poput pudinga, pirjanog voća ili pečenih jabuka. Kako se kuha u glinenoj posudi?
Proizvedena od visokokvalitetne gline, prirodno porozna površina omogućuje vodu da kuha hranu na pari dok se glineni pekač zagrijava u pećnici.
Stoga je dobro glinene posude namočiti u vodi prije upotrebe. Ovaj postupak kuhanja na pari zaključava okus i hranjivost, a sve to bez potrebe za dodavanjem ulja ili masti, što rezultira vrlo zdravom metodom kuhanja. Mali razmak između poklopca i donje polovice pomaže u regulaciji tlaka pare i omogućuje da vanjski dio pečenja formira hrskavu koricu.
Ako imate glinenu posudu a koju već neko vrijeme niste koristili, najbolje je potopiti posudu 15-20 minuta i dobro je izribati, uklonite svu prljavštinu i provjerite je li upila dovoljno vode. Dok se posuda namače u vodi, pripremite sve namirnice koje planirate kuhati u glinenoj posudi. Stavite ih u donju polovicu posude bez dodavanja bilo kakvog ulja ili masti.
Stavite mokri poklopac na glinenu posudu i stavite cijeli glineni lonac uhladnu pećnicu. Postavite temperaturu pećnice i zagrijte pećnicu s posudom u njoj. Stavljanje napunjene glinene posude u HLADNU pećnicu je važno da spriječite pucanje i lomljenje gline.