Većina kavijara dolazi od tri vrste riba, a to su beluga, sevruga i ostreta. Ako jaja potječu od vrste ribe koja nije jesetra, kao što je losos, to zapravo nije kavijar već ikra, generički naziv za riblja jaja. Najfiniji kavijar ne bi trebao okusiti ni riblji ni previše slan. Kako se jede kavijar?
Prvi korak kako se jede kavijar je posluživanje. Fini kavijar treba poslužiti vrlo hladan u nemetalnoj posudi smještenoj unutar veće posude napunjene ledom. Kavijar se ne smrzava dok ne padne ispod 28 stupnjeva, pa ga možete čuvati u najhladnijem dijelu hladnjaka kako bi bio što ledeniji, a da se zapravo ne smrzne.
Potrebno je izbjegavati metalne zdjele i pribor koji kavijaru mogu dati metalni okus. Nakon što znate kako se poslužuje kavijar, važno je znati kako se jede kavijar. Fini kavijar najbolje je poslužiti jednostavno, po mogućnosti uz tost tost ili blage, neslane krekere. Neki ljudi čak ga vole jesti ravno iz limenke u koju je kavijar došao kako bi dobili pravi okus ribljih jaja. Kavijar je vrlo ukusna i zdrava poslastica, te ukoliko se ikada nađete u situaciji gdje možete kušati kavijar, dobro je poznavati ovaj način kako se jede kavijar.