Kulinarski trikovi /

Kako se pravilno čuvaju čvarci? Koliko dugo se mogu čuvati čvarci?

Image
Foto: Pixabay

Ne stignete pojesti sve čvarke prije nego se pokvare? Potrebno je znati pravilan način čuvanja čvaraka. Saznajte kako se čuvaju čvarci koji mogu trajati do godinu dana.

4.5.2023.
10:52
Pixabay
VOYO logo

Čvarci su popularna delicija koja se proizvodi od svinjske masti. Čvarci nezasićene masne kiseline. Ove masne kiseline igraju važnu fiziološku ulogu u ljudskom tijelu. Prije su se smatrali vitaminima F, a danas ih prepoznajemo kao esencijalne masne kiseline. Nedostatak ovih masnih kiselina u prehrani može dovesti do neželjenih posljedica poput poremećaja rasta, reprodukcije organizma, dermatitisa i poremećaja metabolizma masti. Njihova prisutnost u hrani pomaže u sprječavanju ovih problema. No, kako se čuvaju čvarci?

Kako biste produžili trajanje čvaraka, potrebno ih je pravilno sačuvati. Stavite čvarke u metalne, keramičke ili staklene posude i malo po malo dodavajte toplu mast koja još nije odstajala. Zatim posudu s čvarcima spremite na hladno i dobro prozračeno mjesto da se mast s čvarcima stvrdne, pobjeli i kristalizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prirodni proces hlađenja masti traje 48 sati. Ovako pripremljeni čvarci mogu se čuvati u hladnjaku do godinu dana, zadržavajući svoja karakteristična svojstva. Preostalu toplu mast procijedite i sačuvajte tako da je prelijete u emajliranu posudu za mast i ohladite. Držite mast u hladnoj i tamnoj prostoriji te iskoristite u roku od godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo