Čvarci su popularna delicija koja se proizvodi od svinjske masti. Čvarci nezasićene masne kiseline. Ove masne kiseline igraju važnu fiziološku ulogu u ljudskom tijelu. Prije su se smatrali vitaminima F, a danas ih prepoznajemo kao esencijalne masne kiseline. Nedostatak ovih masnih kiselina u prehrani može dovesti do neželjenih posljedica poput poremećaja rasta, reprodukcije organizma, dermatitisa i poremećaja metabolizma masti. Njihova prisutnost u hrani pomaže u sprječavanju ovih problema. No, kako se čuvaju čvarci?
Kako biste produžili trajanje čvaraka, potrebno ih je pravilno sačuvati. Stavite čvarke u metalne, keramičke ili staklene posude i malo po malo dodavajte toplu mast koja još nije odstajala. Zatim posudu s čvarcima spremite na hladno i dobro prozračeno mjesto da se mast s čvarcima stvrdne, pobjeli i kristalizira.
Prirodni proces hlađenja masti traje 48 sati. Ovako pripremljeni čvarci mogu se čuvati u hladnjaku do godinu dana, zadržavajući svoja karakteristična svojstva. Preostalu toplu mast procijedite i sačuvajte tako da je prelijete u emajliranu posudu za mast i ohladite. Držite mast u hladnoj i tamnoj prostoriji te iskoristite u roku od godinu dana.