Nabavili ste veću količinu pravog, domaćeg, netom prešanog maslinovog ulja. Gledate u to zelenkasto zlato i ne znate kako sačuvati maslinovo ulje od kvarenja i gubljenja kvalitete. U optimalnim uvjetima ga možete čuvati i do godinu i pol, ali kako? Vrlo jednostavno, ukoliko poštujete određena pravila.
Najbolje je što prije ga pretočiti u čiste i suhe staklene boce i to zelene boje, koja ga štiti od sunčevih zraka te ih je potrebno dobro zatvoriti. Preporuča se puniti boce veličine pola litre jer tako neće gubiti na kvaliteti pošto sa svakim otvaranjem boce u nju ulazi zrak koji negativno utječe na ulje. Nikako ga nemojte čuvati u hladnjaku jer je to za njega preniska temperatura. Pronađite neko tamno i što hladnije mjesto koje nije na udaru Sunca i tu pohranite boce. Možda neki ormar u podrumu ili garaži, a u stanu što dalje od izvora topline. Ulje se može čuvati na temperaturi od 10 do 25 stupnjeva, ali se preporučuje što niže.
Svakako se potrudite da ga što bolje uskladištite jer je maslinovo ulje jedno od najzdravijih ulja pa bi it tog razloga bila prava šteta da ne znate pravilan način kako se maslinovo ulje čuva od kvarenja. Ukoliko vam se ipak dogodi da je iz nekog razloga izgubilo na kvaliteti, nemojte očajavati. Možete ga iskoristiti za kuhanje i prženje. Isto tako možete ga upotrijebiti za pravljenje pripravaka od raznog bilja i sl. Ipak, maslinovo ulje je najbolje konzumirati hladno preliveno preko hrane, pogotovo povrća i ribe.
Stoga, ukoliko uspijete nabaviti veću količinu, pratite ove korake i ne možete pogriješiti u čuvanju maslinovog ulja od kvarenja. Dobro ga čuvajte i pažljivo koristite jer je neophodno za kvalitetu vašeg zdravlja.