Volimo naranče zbog njihove voćne vitaminske prirode, ali ne shvaćamo da činimo veliku grešku bacajući njihove kore. Ispostavilo se da se mogu koristiti na toliko različitih načina i evo zašto i kako sačuvati koru od naranče.
Najprije dobro operite naranču, a zatim ogulite vanjsku kožu pokušavajući ne pokupiti bijeli dio iznutra. Ukoliko pokupite i koji bijeli komadić, lako ga izrežete na kraju.
Nakon što ogulite cijelu naranču, složite nekoliko kriški zajedno, a zatim ih narežite na trake ili ih možete ostaviti u velikim komadima ako želite, no pretpostavljam da to ovisi o tome što radite s korom naranče. Pećnicu postavite na najnižu temperaturu, a zatim položite papir za pečenje na lim za pećnicu.
Kada se pećnica zagrije ubacite kore od naranče. Treba im oko 20-30 minuta. Najbolje je ostaviti vrata pećnice samo malo odškrinuta, jer mogu izgorjeti u samo sekundi. Kad se počnu uvijati i stvrdnuti, gotovi su.
A onda imate sav ovaj koncentrirani okus i aromu na toliko sjajnih načina! Evo nekoliko načina kako iskoristiti sačuvanu koru od naranče.
Napravite zaista ukusnu marinadu za piletinu ili ribu s maslinovim uljem, mljevenom korom naranče, timijanom za piletinu ili koprom za ribu. Bosiljak za oboje. Možete dodati sol, papar, malo češnjaka i vrlo lako ćete imati tone okusa.
Također možete napraviti sol od naranče. Potrebno je samljeti koricu naranče i pomiješati je sa suhim začinskim biljem poput majčine dušice ili ružmarina i omiljene soli. To je dobar i jednostavan dar za davanje ili držanje u kuhinji za dodavanje dodatnog okusa vašoj hrani.
Ako volite čaj s okusom, komad suhe korice naranče vašem će zelenom ili crnom čaju dodati lijep zaokret okus. Možete skuhati i čaj za kupanje! Dodajte nekoliko komada narančine kore u toplu kupku. Nabavite malu pamučnu vrećicu od muslina i napunite je korom naranče, štapićem cimeta i solju za kupanje i bit ćete u raju!
Ovo je način kako sačuvati koru od naranče te neki načini kako ih iskoristiti te se nadamo da ćete iskorištavati naranče do punog potencijala.