Za najbolje rezultate upotrijebite lokalno uzgojene šparoge kad je u vašem području sezona. Van sezone šparoge koje su uvezene iz drugih zemalja obično su manje nježne i imaju blagi okus. Odaberite divlje šparoge koje su barem debele poput olovke, jer deblje šparoge bolje se drže u zamrzivaču.
Za ovaj način kako sačuvati divlje šparoge, najprije ćete morati blanširati divlje šparoge. Prije blanširanja šparoga, primite svaku šparogu za oba kraja i savijte ga dok ne pukne. Odbacite žilave donje krajeve (ili ogulite i spremite za pripremu juhe od šparoga).
Šparoge možete blanširati u kipućoj vodi. Pripremite veliku zdjelu ledeno hladne vode za prebacivanje povrća na vrijeme dok ne završe s blanširanjem (to ih sprječava u nastavku kuhanja na zaostaloj toplini).
Zagrijte veliki lonac vode. Dodajte do 1 kilogram divljih šparoga odjednom u kipuću vodu. Neka se divlje šparoge blanširaju 2 do 5 minuta, ovisno o debljini. Kad istekne vrijeme, blanširane divlje šparoge odmah ocijedite i prebacite u hladnu vodu. Ostavite ih u hladnoj vodi onoliko vremena koliko ste ga ostavili u kipućoj vodi. Divlje šparoge ocijedite.
No, kako sačuvati divlje šparoge nakon što ih blanširamo? Najjednostavniji način je staviti blanširane, ohlađene i ocijeđene divlje šparoge vrećice ili posude za zamrzavanje, označiti datumom i zamrznuti.
Ovo je jednostavan način kako sačuvati divlje šparoge te vam pomaže da okusite divlje šparoge cijele godine.