Kiseljenjem bilo kojeg povrća, možemo sačuvati to povrće kako bi ga mogli konzumirati kroz cijelu zimu, kod kiseljenja bijelog luka preko zime nema razlike. Saznajte kako kiseliti i sačuvati bijeli luk preko zime na jednostavan način.
Sastojci potrebni za kiseljenje i čuvanje bijelog luka preko zime:
- bijeli luk, oguljen i vrlo tanko narezan
- 3/4 šalice jabučnog octa
- 1/4 šalice vode
- žličica soli
- 1-2 žlice šećera
Priprema kiseljenja za čuvanje bijelog luka preko zime:
Zagrijte smjesu octa. U malom loncu pomiješajte ocat, vodu, sol i željenu količinu šećera. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok smjesa za kiseljenje bijelog luka za zimu ne zakuha.
Sve sastojke pomiješati u staklenci u kojoj ćete čuvati bijeli luk za zimu. Stavite tanko narezan bijeli luk u staklenku sa pripremljenom smjesom za kiseljenje za zimu. Vruću smjesu octa prelijte preko bijelog luka koji ćete kiseliti za zimu, zavrnite poklopac i kratko protresite bijeli luk dok se ravnomjerno ne prekrije smjesom octa za kiseljenje za zimu.
Ostavite bijeli luk da se kiseli duže vrijeme. Poslužiti bijeli luk možete kada kiseljenje za zimu završi u potpunosti, primijetiti ćete da je kiseljenje bijelog luka gotovo prema boji tekućine za kiseljenje za zimu.