Kada je domaće prhko tijesto dobro napravljeno, po okusu i teksturi je daleko iznad kupovnog prhkog tijesta. Prhko tijesto jedna je od najjednostavnijih i najzadovoljavajućih vrsta tijesta koje možete napraviti kod kuće, a vrijedno je dodatnog truda. Kako razvaljati prhko tijesto koje se topi u ustima?
Sastojci potrebni za pripremiti prhko tijesto su:
- 20 dkg glatkog brašna
- 10 dkg maslaca
- prstohvat soli
- malo vode
U brašno dodajte maslac narezan na kockice i utrljajte vrhovima prstiju dok smjesa ne nalikuje sitnim krušnim mrvicama. Za kraj umiješajte prstohvat soli i malo žlice vode (dvije do tri žlice). Zamijesite tijesto.
Sljedeći korak načina kako razvaljati prhko tijesto je hlađenje. Nakon što ste tijesto zamijesili u posudi, izvadite iz posude na pobrašnjenu površinu te ga nježno zamijesite do kraja kako bi dobili kuglu. Kuglu prhkog tijesta zamotate u prozirnu foliju i ohladite. Za kraj, valjkom jednostavno razvaljajte dio prhkog tijesta, ovisno o tome za šta ga koristite dok ne dobijete željenu debljinu prhkog tijesta.