Jedan od najneugodnijih dijelova kod prokuhavanja mlijeka je kada ono zagori i zalijepi se za dno posude. Čak i nakon što pazite na mlijeko dok se prokuhava, ono se uvijek može zalijepiti za dno posude i otežati vam čišćenje nereda. Ljepljivi sloj zagorjelog mlijeka teško se čisti, a tragovi jednostavno odbijaju nestati.
Važno je da prilikom prokuhavanja mlijeko uvijek kuhate u posudi od nehrđajućeg čelika i izbjegavate stavljanje pećnice na jaku vatru dok kuhate mlijeko. Jak plamen može učiniti da se mlijeko jako brzo zalijepi za dno posude i izazove stvaranje zagorjelog crnog sloja kojeg se teško riješiti.
Prije nego što ulijete mlijeko u čeličnu posudu, temeljito isperite unutrašnjost pod hladnom tekućom i pitkom vodom. Hladna voda će djelovati kao zaštitni sloj protiv gorenja. Također, neka oko jedna do dvije žlice hladne vode ostanu unutar posude, a zatim u nju dodajte mlijeko za prokuhavanje.
Nakon što posudu za mlijeko stavite na ploču za kuhanje, smanjite vatru i stavite kutlaču u posudu. Nastavite miješati u redovitim intervalima koristeći kutlaču. Time ćete spriječiti da mlijeko prokuha, a da pritom ne zagori.