Prokuhavanje mlijeka /

Kako prokuhati mlijeko da ne zagori?

Image
Foto: Pixabay

Mlijeko je svakodnevna namirnica u većini kućanstava, a čest običaj je da se prije konzumiranja ono prokuha. Kako prokuhati mlijeko da ne zagori?

24.2.2022.
16:47
Pixabay
VOYO logo

Jedan od najneugodnijih dijelova kod prokuhavanja mlijeka je kada ono zagori i zalijepi se za dno posude. Čak i nakon što pazite na mlijeko dok se prokuhava, ono se uvijek može zalijepiti za dno posude i otežati vam čišćenje nereda. Ljepljivi sloj zagorjelog mlijeka teško se čisti, a tragovi jednostavno odbijaju nestati.

Važno je da prilikom prokuhavanja mlijeko uvijek kuhate u posudi od nehrđajućeg čelika i izbjegavate stavljanje pećnice na jaku vatru dok kuhate mlijeko. Jak plamen može učiniti da se mlijeko jako brzo zalijepi za dno posude i izazove stvaranje zagorjelog crnog sloja kojeg se teško riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što ulijete mlijeko u čeličnu posudu, temeljito isperite unutrašnjost pod hladnom tekućom i pitkom vodom. Hladna voda će djelovati kao zaštitni sloj protiv gorenja. Također, neka oko jedna do dvije žlice hladne vode ostanu unutar posude, a zatim u nju dodajte mlijeko za prokuhavanje.

Nakon što posudu za mlijeko stavite na ploču za kuhanje, smanjite vatru i stavite kutlaču u posudu. Nastavite miješati u redovitim intervalima koristeći kutlaču. Time ćete spriječiti da mlijeko prokuha, a da pritom ne zagori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo