Postupak soljenja ne može biti jednostavniji. Za to je potrebno neko vrijeme, pa planirajte barem tjedan dana, ako ne i dva, kako biste osigurali da se riba potpuno i osuši upije sol. Na kraju ćete imati savršeno očuvanu ribu koju ćete koristiti u budućnosti. Evo kako pripremiti usoljeni bakalar.
Ribu pripremite ispiranjem fileta pod hladnom vodom. Osušite ih čistom krpom za suđe ili papirnatim ubrusom. Na dno staklene ili posude od nehrđajućeg čelika rasporedite sloj debljine 3 do 5 centimetar morske soli srednjih zrna ili košer soli. Preporuča se izbjegavati sušenje ribe u plastičnim posudama jer neke plastike sadrže bisfenol A, koji može biti opasan za vaše zdravlje. Riblje filete položite u jedan sloj na sol tako da se niti jedan komad ne dodiruje. Pospite još 1/2-inčni sloj soli na komade ribe.
Ako imate još ribe za sol, stavite je na drugi sloj soli, a zatim je potpuno zakopajte u treći sloj soli. Nastavite ovako naizmjenično u slojevima soli i ribe dok se ne iskoristi sva riba. Završite slojem soli. Važno je da je riba potpuno pokopana u soli. Pokrijte ribu i sol i čuvajte je na vrlo hladnom (ali ne smrzavajućem) mjestu, poput hladnjaka, 48 sati.
Kada ste završili ovaj proces i imate usoljeni bakalar vrijeme je da započnete proces sušenja. Nakon dva dana soljenja isperite filete usoljenog bakalara pod hladnom vodom. Osušite ih čistom krpom za suđe ili papirnatim ubrusom. Usoljenu, ispranu i sušenu ribu zamotajte u gazu. Stavite bakalara na rešetku postavljenu preko tanjura ili posude za pečenje i vratite ga u hladnjak, bez poklopca. Ostavite da se osuši u hladnjaku do dva tjedna. Kad se osuši i ukoči, premjestite bakalar u posude i dobro zatvorite ili zamotajte u foliju ili mesarski papir. Čuvajte ga u hladnjaku do tri mjeseca ili u zamrzivaču do godinu dana.
Ovo je vrlo jednostavan način kako pripremiti usoljeni bakalar za daljnju upotrebu.