Pan-sear: Pečenje je klasična metoda za brzo kuhanje vanjske strane tune dok se unutarnja strana ostavlja sirovom. Pokušajte premazati korom sezama, svježe mljevenog crnog papra, korijandera ili drugih začina. Pržite tunjevinu u dobro začinjenoj tavi od lijevanog željeza ili tavi s neprianjajućim slojem na srednje jakoj vatri, oko 1 do 2 minute po strani.
Sljedeći od načina kako pripremiti svježu tunu je confit: Tradicionalno, confit je tehnika kuhanja i čuvanja mesa u vlastitoj masti (riječ dolazi iz francuskog za konzerviranje ). Za masnu domaću tunjevinu koja je slična (ali bolja) konzerviranoj tuni, marinirajte tunu preko noći u 1 šalici maslinovog ulja po kilogramu svježe tune, plus malo limunove kore. Prebacite tunjevinu i njezino ulje u veliki lonac na srednje laganoj vatri i kuhajte dok uglavnom ne postane neprozirna, ali još uvijek malo ružičasta u sredini, oko 5 minuta. Rupičastom žlicom prebacite na tanjur. Alternativno, koristite vodenu kupelj s potopnom cirkulacijom postavljenom na oko 45 °C. Stavite komade tune u staklenke i dodajte toliko ekstra djevičanskog maslinovog ulja da prekrijete. Zatvorite staklenke i kuhajte tunu u staklenkama u vodenoj kupelji sat i pol.
Roštilj : Kako se tuna ne bi lijepila za roštilj i dodala okus i vlažnost, marinirajte ribu. Odreske tune premažite uljem, a zatim pecite na jakoj vatri 1 do 2 minute po strani. Ne kuhajte odrezak od tune prije srednjeg pečenja i nemojte ga ostaviti da odstoji nakon pečenja.
Posljednji prijedlog kako pripremiti svježu tunu je pečenje. Marinirajte filete tune debljine 1 inča u odabranoj marinadi najmanje jedan sat. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 230 ºC. Ribu izvadite iz marinade i premažite uljem, a zatim pecite na tavi dok se ne zapeče odozgo i ne porumene iznutra, oko 8 do 12 minuta, ovisno o debljini odreska.