Postoji mnoštvo načina na koje se špinat priprema, a svaki od njih može biti jednako ukusan. Konzumiranje špinata može utjecati na zdravlje očiju, smanjiti oksidativni stres, pomoći u prevenciji raka i smanjiti razinu krvnog tlaka.
Sastojci za špinat s jajima i vrhnjem:
- 2 žlice maslaca
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žlice višenamjenskog brašna
- 1,5 šalica vrhnja za kuhanje
- 1/4 žličice soli
- 1/8 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- Svježe mljevena paprika
- 1/4 šalice ribanog parmezana
- 300 g smrznutog špinata
- 4 velika jaja
Špinat s jajima i vrhnjem priprema:
Za pripremu špinata s jajima i vrhnjem, najprije Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Dodajte maslac i češnjak u tavu i pirjajte na srednjoj vatri oko jednu minutu. U otopljeni maslac umiješajte brašno i nastavite kuhati i miješati oko dvije minute. Maslac i brašno trebali bi formirati tijesto koje će se pjeniti dok se kuha.
Umiješajte vrhnje u smjesu maslaca i brašna dok nestane grudica. Dodatno umiješajte sol, muškatni oraščić i malo svježe mljevenog papra.
Pustite vrhnje da provrije, često miješajući, a tada će se zgusnuti do konzistencije poput umaka. Umiješajte naribani parmezan dok se ne otopi. Dodajte smrznuti nasjeckani špinat te nastavite miješati i kuhati dok se ne zagrije. Probajte umak od špinata i po potrebi dodajte još soli.
Za pripremu špinata s vrhnjem i jajima, velikom žlicom napravite četiri udubljenja u kremi od špinata. U svaku udubinu razbijte jedno jaje.
Pecite špinat i jaja oko 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva ili dok se bjelanjci ne stvrdnu.