Polovica pileta priprema se na isti način kao i cijelo pile, jedino treba prilagoditi vrijeme pečenja. U prosjeku polovica pileta ima oko 1,2 kilograma, a vrijeme pečenja bi trebalo biti oko 75 minuta. Donosimo osnovni recept kako pripremiti pola pileta u pećnici.
Sastojci za pripremu pola pileta u pećnici:
- polovica pileta
- sol
- papar
- ulje
Kako pripremiti pola pileta u pećnici:
Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.
Pile marinirajte sa soli i paprom, možete dodati i neke druge začine prema želji kao što je ružmarin ili crvena paprika. Ostavite pile u marinadi oko 30 minuta, a za to vrijeme zagrijete pećnicu i pripremite lim za pečenje.
Ulijete malo ulja u lim za pečenje i stavite marinirano pile. Pokapajte malo ulja i po polovici pileta te stavite pećni. Tijekom pečenja povremeno podlijte pile sa sokom od pečenja. Na taj način će pile ostati sočno i mekano.
Vrijeme pečenja ovisi o veličini pileta, u prosjeku pile od 1 kg treba peći oko 1 sat. Kada je pile pečeno ostavite ga 10 minuta neka odmori prije rezanja.