Kako pripremiti piletinu za roštilj? Pileća bedra i noge bolje će izdržati dugo, sporo pecite prsa, koje se lakše mogu osušiti. Ako pečete prsa, držite ih na najhladnijem dijelu roštilja ili slijedite ovu metodu.
Ovaj recept pretpostavlja da koristite prilično velike komade piletine (poput glavnih komada cijele piletine od 4 do 5 kilograma). Ako radite s manjim komadima piletine, možda će im trebati manje vremena za pečenje. Ako roštiljate krila, i ona bi mogla biti gotova prije ostalih većih komada.
Napomena o koži. Čak i ako ne namjeravate jesti pileću kožu, ipak je najbolje roštiljati s njom. Koža će zaštititi komade piletine od isušivanja.
Sastojci za pripremu piletine za roštilj:
- 4 kilograma dijelova piletine s kostima i kožom (noge, bedra, krila, grudi)
- Sol
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje ili biljno ulje
- 1 šalica umaka za roštilj, kupljenog u trgovini ili domaćeg
Upute za pripremu piletine za roštilj:
Pripremite roštilj za izravno kuhanje na jakoj vatri. Očistite rešetke za kuhanje.
Pileća prsa prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem i protrljajte ih. Začinite obilno košer solju i svježe mljevenim crnim paprom.
Pileća prsa stavite na vrući roštilj. Poklopite i pecite 5-6 minuta ili dok se lako ne oslobode s rešetki. Preokrenite piletinu i kuhajte još 4-5 minuta. Pileća prsa premažite BBQ umakom, okrenite i kuhajte 2 minute sa svake strane. Ponovite s druge strane. Pecite dok prsa ne budu čvrste na dodir, registrirajući unutarnju temperaturu od 70 stupnjeva.
Prebacite na tanjur i pokrijte komadom aluminijske folije i ostavite da se odmori 5 minuta. Po želji poslužite s više BBQ umaka.