Svinjetina, teletina, janjetina najčešće se pripremaju pod pekom. Za pripremu peke potrebno je imati krušnu peća, ali peku možete pripremiti i u pećnici. Najbolja peka bit će iz keramičke posude za pečenje jer ona daje poseban okus jelima.
Za pripremu peke odaberite meso prema vlastitom ukusu, a uz meso pripremite i provrće prema želji, primjerice, luk, mrkvu, krumpir...Stavite malo i sušenog mesa u peku za poseban okus.
Najprije čekićem za meso dobro istucite odrezak, posolite i popaprite te vrlo kratko pržite na tavi bez masnoće, minutu-dvije s obje strane.
Oprano i očišćeno povrće narežite na veće komade. Posolite, popaprite, pospite mljevenom ljutom papričicom, promiješajte i rasporedite u keramičku zdjelu. Sve zalijte s malo bijelog vina. Na povrće stavite pripremljeno meso.
Zatim, pripremite peku. Zapalite vatru i napravite žar, treba vam puno žara za pripremu peke. Keramičku posudu s hranom stavite u žar i pecite otprilike 2 sata.
Ako nemate peku tada posudu zamotajte ili prekrijte aluminijskom folijom, a preko stavite poklopac kako bi tekućina što manje isparila. Tako pripremljenu hranu stavite u hladnu pećnicu. Uključite pećnicu na 180°C i ostavite da se peče 2 sata.