Postoje mlinci napravljeni s jajima i bez jaja. Vjeruje se da mlinci trebaju biti napravljeni od samo 3 sastojka: brašna, soli i vode. Njihov izvrstan okus i tekstura trebali bi potjecati od načina kuhanja i sokova od pečenja s kojima se poslužuju.
Druga neobična stvar u vezi s mlincima je postupak u više koraka koji je potreban za njihovu izradu. Prvo kuhaju na vrućoj ploči, što je najtradicionalniji način. Ovaj korak možete učiniti u teškoj tavi ili peći u pećnici. Zatim se suše.
U ovoj fazi mlinci se mogu čuvati u papirnatoj vrećici do 3 mjeseca. Kad su kuhane, zgnječimo ih na manje komade i opečemo kipućom vrelom vodom nekoliko minuta. Dakle, na neki način, niti ne kuhaju, samo rehidriraju. Na kraju ih premažemo mesnim kapljicama. U ovoj fazi također možete pržiti mlince nekoliko minuta. Recept pogledajte u nastavku.
Zvuči kao komplicirana stvar, ali nije. Potrebno je samo ovladati tijestom. A to znači nekoliko stvari:
- Mlince kuhajte dok se lagano ne ugljenisu da dobiju one orašaste okuse
- Ne ostavljajte ih predugo u kipućoj vodi, moraju biti al dente.
- Nemojte ih polivati previše masnoćom. Treba im samo malo masti i puno okusa od sokova za pečenje.
Kako pripremiti mlince:
500 g univerzalnog brašna (4 šalice)
270 ml tople vode (1 šalica + 1 žlica)
1 žličica soli
Upute kako pripremiti mlince:
1.U brašno umutite sol, u sredini napravite bunarčić i ulijte vodu. Tijesto počnite kombinirati vilicom. Rukama spojite sve u loptu.
2.Mijesite tijesto 6-7 minuta. Učinite to postupnim okretanjem u smjeru kazaljke na satu. Svakim zavojem preklopite gornju stranu tijesta i gurnite ga u kuglu tijesta. Učinite to nježno i dok ne osjetite da je tijesto postalo glatko i svilenkasto.
3.Podijelite tijesto na oko 6 manjih komada (ovisi o veličini vaše tave ili ploče za kuhanje). Svaku pospite brašnom, prekrijte krpom i ostavite da odmara 1 sat.
4.Zagrijte vruću ploču (ili tavu od lijevanog željeza ili tešku tavu) do jačine. Svaki dio tijesta razvaljajte na debljinu 1 mm. Brašno velikodušno koristite dok okrećete s jedne strane na drugu.
5.Stavite na ringlu i kuhajte oko 3 min sa svake strane. Znat ćete kada se okrenuti jer će se tijesto napuhati i dobiti mjehuriće. Ubodite ove mjehuriće nožem. Bit će i malo ugljenisanja, što je dobro, ovo je izvorni izgled mlinca. Okrenite na drugu stranu i kuhajte još 2-3 min.
6.Mlince možete peći i u pećnici na 200 ° C, 3-4 minute sa svake strane. Stavite ih na poleđinu pleha i nemojte koristiti papir za pečenje.
7.Ostavite mlince da se osuše. Spremite ih u papirnatu vrećicu za kasnije.
8.Kad ih želite upotrijebiti, zgnječite ih na manje komade. Stavite ih u zdjelu i prelijte kipućom vrelom vodom. Ostavite ih da se natope 2-3 minute. Ocijedite.
9.Nakon što ste ispekli puretinu ili piletinu, pokušajte odvojiti sokove od masti. Mast će se dići do vrha. 1 žlicom masti premažite ocijeđene mlince. Brzo ih popržite na tavi. Zatim ih prelijte sokovima od podlijevanja. (Ako ne odvojite mast od soka, mlinci će ispasti previše masni).