Jela s lećom su različita i mogu se raditi različite varijacije jednog recepta. Leća u kombinaciji s povrćem daje ukusno jelo. Priprema nije zahtjevna, a jelo je gotovo za sat vremena. Donosimo osnovni recept kako pripremiti leću u kombinaciji s povrćem, ovaj recept možete prilagoditi svom ukusu.
Sastojci za pripremu leće:
- šalica leće
- luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- mrkva, sitno nasjeckana
- stabljika celera, sitno nasjeckana
- 2 žlice ulja
- 1 litra temeljca od povrća ili vode
- lovorov list
- žličica mljevenog korijandera
- 1/2 žličice mljevenog kumina
- sol
- papar
Kako pripremiti leću:
Leću isperite i namočite u vodu na 20 minuta.
Na ulju dinstajte luk, češnjak, mrkvu i celer. Kada povrće omekša dodajte leću i promiješajte. Ulijte temeljac, dodajte lovorov list, korijander i kumin. Začinite sa soli i paprom.
Kuhajte varivo od leće oko pola sata. Ako je jelo pregusto dodajte još malo vode. Varivo od leće je gotovo i spremno za posluživanje.