Ječmena kaša je izvrsna kaša za doručak upravo zbog svog blagog okusa. Osim toga, ječmenu kašu možete pripremiti na razne načine sa različitim sastojcima. Možete napraviti mnoge varijacije ovog recepta pomoću voća, orašastih plodova i začinia koje možete uključiti. Nasjeckani bademi, orasi, lješnjaci ili pekani dodati će malo hrskavosti. Donosimo kako pripremiti ječmenu kašu.
Sastojci potrebi da se pripremi ječmena kaša su:
- 1/2 šalice cijelog ječma
- 4 šalice vode
- 1 štapić cimeta
- Šećer ili med
- Mlijeko
- Suho voće, svježe voće ili orašasti plodovi
Prvi korak načina kako pripremiti ječmenu kašu je namakanje ječma. Namočite ječam u jednoj šalice vode 1 sat. Na kraju sata dodajte preostale 3 šalice vode u lonac zajedno sa štapićem cimeta, poklopite lonac i zakuhajte. Namočeni ječam kao i tekućinu za namakanje dodajte u kipuću vodu i kuhajte na srednjoj vatri 30 do 40 minuta ili dok ječam ne omekša.
Sljedeći korak načina kako pripremiti ječmenu kašu je zaslađivanje. Maknite lonac s vatre i zasladite šećerom i mlijekom po ukusu, miješajući dok se ječmena kaša potpuno ne sjedini. Ječmenu kašu poslužite vruću s dodacima poput voća i orašastih plodova, po želji. Dobar tek!