Heljda u zrnu je žitarica bez glutena. Priprema se najčešće kao prilog uz glavno jelo. Kako pripremiti heljdu i zrnu?
Zakuhajte pola litre vode. Dodajte šalicu heljde u zrnu i posolite prema želji. Vratite natrag na vatru da zavrije, a zatim smanjite vatru i uz povremeno miješanje kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Ocijedite preostalu vodu. Heljda u zrnu je gotova, poslužite je kao prilog uz glavni obrok.
Heljda je nutricionističko blago, a najviše se koristi u istočnoeuropskoj kuhinji. Heljda u zrnu je oljušteno sjeme biljke heljda, a okus joj je dosta blag. Uz heljdu u zrnu postoji i brašno od heljde koje se melje iz ljuski sjemenki. Po izgledu i okusu podsjeća na zob, ali po teksturi je puno mekša.
Budući da sadrži sve esencijalne aminokiseline, sjemenke heljde smatraju se cjelovitim proteinom. Heljda u zrnu je vrlo bogata željezom, cinkom i selenom.
S obzirom da je dovoljno 15 minuta za pripremu heljde u zrnu odličan je izbor za pripremu brzog i jednostavnog, ali vrlo hranjivog priloga.