Lubenica je jedno od najtraženijeg voća za vrijeme ljetnih vrućina zbog svog visokog sadržaja vode, a uz to bogata je vitaminom C, antioksidansima, vitaminom B6 i kalijem. Kako se nebi desilo da jedete nezrelu ili odstajalu lubenicu potrebno je znati na pravi način kako prepoznati zrelu lubenicu.
Možemo prepoznati zrelu lubenicu koristeći osjetila vida i sluha, obraćajući pozornost na sljedeće karakteristike:
Zelena stabljika - uUkoliko lubenica sadrži manji dio stabljike ona mora biti čvrsta i zelene boje. Čvrsta i zelena stabljika znači da je lubenica bila nedavno ubrana.Kora - iIzbjegavajte lubenice koje na svojoj kori sadrže bilo kakvu vrstu oštećenja (udubljenja, točkice i sl.). Kora lubenice mora biti sjajna i tvrda. Isto tako oštre i jasne crte na kori označavaju njenu zrelost.Težina
Prepoznati zrelu lubenicu možemo i mjerenjem težine, jer samo zrelo voće je teško i puno soka.
Zvuk - mMožemo prepoznati zrelu lubenicu laganim udarcem na donji dio lubenice, ukoliko je lubenica šuplja to znači da je zrela i spremna za konzumaciju.