Prije nego što se upustite u sakupljanje ukusnih vrganja, važno je znati kako prepoznati prave vrganje, jer postoje i slične vrste koje nisu jestive ili čak mogu biti otrovne.
Pravi vrganj ima veliku i mesnatu kapicu koja može biti smeđe, crvenkaste ili maslinaste boje. Naličje je šuplje i može biti bijele ili svijetložute boje.
Stručak vrganja je snažan, valjkast i može biti bijele, krem ili smeđe boje. Nema prsten niti mrežast uzorak.
Važno je imati na umu da je meso pravog vrganja čvrsto i bijele je boje, a kada se prereže, ne mijenja boju.
Vrganj ima ugodan i voćni miris. Obratite pažnju na miris gljive jer neki otrovni dvojnici mogu imati neugodne mirise.
Vrganji često rastu u listopadnim i crnogoričnim šumama, posebno ispod hrasta, bora ili bukve pa ako ih zamijetite negdje drugdje, budite na osobitom oprezu.