Mlijeko je napunjeno proteinima, kalcijem, vitaminom D, fosforom i kalijem, međutim, nepravilno rukovanje ili predugo ostavljanje u hladnjaku može pretvoriti nutritivni napitak u napitak opasan za vaše zdravlje. Provjerite je li vaše mlijeko u redu za piće prije nego što na kraju pokvarite doručak i jutro.
Prvi način kako prepoznati pokvareno mlijeko je po mirisu. Ovo je jedan od najboljih načina ispitivanja mlijeka na kvar; ako primijetite čak i blagi gadni ili kiseli miris u mlijeku, onda se ono pokvarilo.
Drugi način kako možete primijetiti je li se mlijeko pokvarilo je traženjem grudica. Ulijte dio mlijeka u čašu ili zdjelu kako biste provjerili ima li zgrušavanja. Pokvareno mlijeko često će se početi zgrušavati, gdje sve ili djelomično može nalikovati teksturi svježeg sira. Ovo je znak da se mlijeko pokvarilo i treba ga baciti.
Ukoliko nakon prijašnjih načina i dalje niste sigurni, okusite malu količinu mlijeka, iako se ne savjetuje da unosite pokvareno mlijeko. Otkrit ćete kiselkast ili neugodan okus ako je mlijeko pokvareno. Ne biste trebali piti puno da biste utvrdili je li mlijeko dobro ili loše.
No kako spriječiti mlijeko da se pokvari? Glavna stvar u vezi održavanja mlijeka svježim i zdravim za piće je temperatura. Mlijeko ne bi trebalo ostajati na sobnoj temperaturi. Nakon što mlijeko iskoristite kako ste htjeli, vratite tetrapak mlijeka u hladnjak. Također, provjerite je li temperatura vašeg hladnjaka 4.5 °C ili niža, što je odgovarajuća temperatura za skladištenje mlijeka. Temperatura vašeg hladnjaka jedan je od najvažnijih aspekata očuvanja svježine mlijeka.
Ovo su glavni načini kako prepoznati pokvareno mlijeko te se nadamo da ćete provjeriti je li mlijeko pokvareno prije nego li ga ulijte u kavu.