Meso se pokvari tako što boravi na neodgovarajućim temperaturama ili je pogrešno skladišteno, dopuštajući infiltraciju plijesni ili bakterija! Meso se također može zaraziti bakterijom ili virusom koji se prenosi hranom i koji nije vidljiv golim okom i pojavljuje se tek nakon što ste ga konzumirali.
Evo nekoliko načina kako prepoznati pokvareno meso.
Prvi način je jednostavan. Pomirišite komad mesa. Prilikom provjere pokvarenog mesa oslonite se na nos. Mirisom mesa najlakše ćete saznati je li postalo ustajalo. Bez obzira na vrstu mesa, ako ima kiselkasti i truli miris, nije ga dobro jesti. Dok kupujete meso u trgovini ili naručujete u restoranu, važno je da meso miriše svježe.
Za drugi način osloniti ćemo se na vid. Pogledajte teksturu i boju mesa. Ako je meso sluzavo to znači da je pokvareno. Meso koje postaje sluzavo znak je da su se bakterije počele množiti na njegovoj površini. Meso koje se pokvarilo obično ima ljepljiv osjećaj. Ako je meso postalo smeđe ili tamnosive boje, to ne znači da je pokvareno. To jednostavno znači da meso nije izloženo kisiku. Važno je napomenuti da je smeđe do sivo meso sasvim u redu za jesti, ali ako postane zeleno i blijedo, vrijeme je da ga izbacite.
Ukoliko ste i dalje u nedoumici oko mirisa, boje ili teksture mesa, uvijek ga je bolje baciti. Konzumiranje lošeg mesa može rezultirati kroničnim bolestima koje se prenose hranom, poput raka debelog crijeva, gastrointestinalnih infekcija i drugih. Zato, pripazite i pažljivo upoznajte svoje meso.
Ovi načini kako prepoznati pokvareno meso uistinu će vam pomoći u kuhinji.