Da biste utvrdili je li se lignja pokvarila, morat ćete uzeti u obzir rok prodaje otisnut na pakiranju, mjesto gdje se lignja čuvala te teksturu i miris lignje. Kako biste izbjegli trovanje hranom, najbolje je odbaciti lignju kad pokaže znakove kvarenja.
Kada kupujete sirovu lignju, pogledajte datum pakiranja. Ako je od tog datuma prošlo više od 1 ili 2 dana, bacite lignju. Ako lignja ima rok upotrebe umjesto datuma prodaje, izbjegavajte zadržavanje lignje nakon tog datuma. "Upotreba do" označava da će se lignja početi kvariti ako se ne pojede do ispisanog datuma.
Zamrznutu lignju držite 6 do 9 mjeseci nakon datuma prodaje. Bilo da se radi o sirovoj ili kuhanoj, smrznuta lignja čuvat će se mnogo duže od lignje u hladnjaku.
No, kako prepoznati pokvarene lignje? Najjednostavniji način je dodirivanjem. Napipajte sluzavi premaz na sirovoj ribi. Kako lignja stari i počinje se kvariti, njezina vanjska površina postat će vlažnija i na kraju će razviti tanki sloj sluzi. Ovo je dobar znak da se vaša lignja počela kvariti. Kad se lignja potpuno pokvari, sluzava vlaga na mesu bit će gusta i klizava na dodir.
Drugi način prepoznavanja pokvarene lignje je mirisom. Sva riba - sirova ili kuhana - miriše na ribu. Međutim, lignja u hladnjaku koja se počela kvariti imat će sve riblji miris. Ako mu se da dovoljno vremena, ovaj snažni miris ribe razvit će se u truli miris trulog mesa. Kako se lignja nastavlja kvariti, njen oštar miris ribe postajat će sve jači. Najbolje je odbaciti lignju čim počne "mirisati".
Ovo su neki vrlo jednostavni načini kako spriječiti kvar lignji te kako prepoznati pokvarene lignje.