Za skladištenje suhih mahuna možete ih samo staviti u hermetički zatvorenu posudu ili ih držati na hladnom i suhom mjestu dalje od sunčeve svjetlosti. Drugi način kako spremiti mahune za zimu je zamrzavanje.
Slijedite naš korak-po-korak vodič da biste saznali sve što trebate znati o zamrzavanju zelenih mahuna kako biste ih mogli izvući i uživati u njima bilo koji dan u godini.
Prije nego počnete sa zamrzavanjem mahuna, svježe zrno mahuna nježno operite hladnom vodom iz slavine. Zatim, radeći s malom šakom mahuna, poravnajte krajeve stabljike. Oštrim kuharskim nožem odrežite stabljike. Ponovite s preostalim mahunama. Ako želite, možete i odrezati sužene krajeve repa.
Izrežite mahune na komade veličine zalogaja prema želji. Nakon toga slijedi blanširane mahuna. Stavite vodu neka zakuha i dodajte mahune. Kuhajte ih samo nekoliko minuta. Nakon kuhanja potopite ih u ledenu vodu. Blanširanem mahune zadržvaju boju i okus dok stoje u zamrzivaču.
Nakon što se mahune ohlade, ocijedite ih iz ledene vode. Ocijeđene mahune spakirajte u vrećice za zamrzavanje i zatvorite vrećice.
I na kraju možete staviti mahune u zamrzivač. Zamrznute mahune najbolje je potrošiti u roku od 8 mjeseci od zamrzavanja. Za zamrzavanje birajte svježe i zrele mahune, važno je da nisu oštećene ili osušene.