Tjestenina ne smije biti ni previše kuhana, a niti premalo. Kako pravilno kuhati tjesteninu?
Prvi korak kod pravilnog kuhanja tjestenine je da provjerite imate li dovoljno vode u loncu. Uzmite veliki lonac i dodajte najmanje pola litre do litre vode za kuhanje 100 grama tjestenine. Provjerite ima li još dovoljno mjesta na vrhu kako se ne bi voda prilikom kuhanja izlijevala na štednjak.
Vodu posolite i neka zakuha prije nego što dodate tjesteninu. Uz sol u vodu možete dodati i i nekoliko kapi maslinovog ulja.
Nakon otprilike osam minuta kuhanja tjestenine pažljivo izvadite jedan rezanac tjestenine, ostavite ga da se ohladi i kušajte. Ako je dovoljno kuhan, odmah skinite tjesteninu s vatre, ako nije, ostavite još jednu minutu pa ponovno probajte.
Većinu tjestenina kao što su linguine, špageti i tagliatelle pravilno je kuhati između osam i deset minuta. Kraćim, debljim oblicima tjestenine kao što su mašne ili penne potrebno je deset do 12 minuta, a svježa tjestenina kao što su ravioli i tortelini će biti kuhana za oko pet minuta.
Kako pravilno kuhati tjesteninu ovisi o vrsti tjestenine koju kuhate.