Kod otvaranja školjki budite pažljivi kako ne biste oštetili školjku i ozlijedili se. Školjka bi se mogla zbog previše pritiska dodatno zatvoriti.
Postavite oštricu noža uz prednju stranu školjke, s oštrom stranom okrenutom prema mjestu gdje se ljušture školjke spajaju. Savijte prste prema gore i oko oštrice, glatkim pokretom gurajte nož u razmak između školjki dok ne klizi između njih i u unutrašnjost školjke.
Nakon što je oštrica noža unutar školjke, nagnite je prema gore tako da struže o unutrašnjost gornje školjke. Stružite po gornjoj školjki dok prilikom otvaranja ne prerežete oba mišića školjke.
Sada biste bez problema trebali otvoriti školjku. Nježno gurnite oštricu noža ispod mesa školjke i zagrebite o donju školjku kako biste odvojili meso. Provjerite ima li u mesu školjki komadića ljuski. Uklonite sve ljuske koje pronađete i možete pojesti školjku.